Bułeczki z cebulą i czosnkiem

Bułeczki z cebulą i czosnkiem

Składniki:
4 szkl. mąki pszennej (typ 650)
350 ml. ciepłej wody
25 dag. drożdży piekarskich
odrobina ciepłego mleka do rozprowadzenia drożdży
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżeczka soli
 1 cebula
 3 ząbki czosnku

Przygotowanie: 
Na początku nastaw drożdże. Rozprowadź je w niedużej ilości ciepłego mleka razem z łyżeczka cukru i łyżeczką maki. Odstaw do wyrośnięcia. W tym czasie pokrój cebule i podsmaż ją na odrobinie oliwy. Kiedy cebula się zeszkli dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż jeszcze chwilę, a następnie odstaw do ostygnięcia. Przesiej mąkę, dodaj wodę i sól. Następnie dodaj zaczyn drożdżowy. Wyrabiaj ciasto przez około 5 min. Następnie dodawaj stopniowy letnią cebulę i czosnek (razem z tłuszczem, na którym się smażyły).

Miskę nakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoja objętość przełóż je na oprószoną mąką stolnicę, wyrób delikatnie i zacznij formować bułeczki, które układaj na blasze (oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia). Odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 20 - 30 min. 


Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 20 minut, następnie zwiększ temperaturę do 200°C i piecz jeszcze przez 5 minut. Kiedy skórka jest ładnie zarumieniona, bułki są gotowe.

Komentarze

  1. Ach,piękności!
    Dawno nie piekłam bułeczek.
    Tymczasem porywam jedną...
    Miłego wieczoru!

    OdpowiedzUsuń
  2. Częstuj się, na zdrowie!
    Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, pewno są bardzo aromatyczne! pzodrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo aromatyczne i bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Am am!! Pieczenie chlebków itp. nie należy do najprostszych niestety...:/ Uwielbiam wszystko co jest z czosnkiem,dodaję go do wielu potraw.Yummie!

    ---------------
    Fotograficzne zapiski :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Aga, znowu nie takie skomplikowane. A jak wychodzi to satysfakcja jest naprawdę ogromna :)

    Zdecydowanie bardziej skomplikowane wydaje mis ię robienie zdjeć ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty