Krem z porów
W tym roku szczerze pokochałam zupy kremy - treściwe, gęste i naprawdę wyborne. Powoli odkrywam możliwości warzywnych kremów i robię coś więcej niż zupę cebulową.
Krem z porów
Składniki:
1 duży por (biała część plus spora część zielonej)
1 cebula
2 litry bulionu
3 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa, pieprz i sól do smaku
kilka kromek razowego pieczywa na grzanki
100 g pikantnego sera
2 łyżki oleju
kilka łyżek jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Por i cebule posiekaj i podsmaż na łyżce oleju. Kiedy warzywa się zeszklą dodaj posiekany czosnek. Smaż 3 - 4 minuty. Zalej warzywa bulionem i gotuj do 30 minut, żeby smaki się połączyły. W między czasie zrób grzanki. Chleb pokrój w kromki, a następnie niewielkie kostki. Ułóż na blasze skropionej resztą oleju i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 °C do zrumieniania chleba.
Zupę przed podaniem zmiksuj. Podaj z ciepłymi grzankami, startym serem i łyżką jogurtu.
Krem z porów
Składniki:
1 duży por (biała część plus spora część zielonej)
1 cebula
2 litry bulionu
3 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa, pieprz i sól do smaku
kilka kromek razowego pieczywa na grzanki
100 g pikantnego sera
2 łyżki oleju
kilka łyżek jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Por i cebule posiekaj i podsmaż na łyżce oleju. Kiedy warzywa się zeszklą dodaj posiekany czosnek. Smaż 3 - 4 minuty. Zalej warzywa bulionem i gotuj do 30 minut, żeby smaki się połączyły. W między czasie zrób grzanki. Chleb pokrój w kromki, a następnie niewielkie kostki. Ułóż na blasze skropionej resztą oleju i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 °C do zrumieniania chleba.
Zupę przed podaniem zmiksuj. Podaj z ciepłymi grzankami, startym serem i łyżką jogurtu.
Kremy kocham od dawna.Twój porowy idealnie trafia w porę roku i w mój nastrój.
OdpowiedzUsuńTo poproszę!
uwielbiam krem z porów! to teraz u mnie znów pocznie się zupa za Twoja sprawą!pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńA ja własnie od niedawna, ale myślę, że to już taka miłość po grób.
OdpowiedzUsuńMałgoś - jakże miło :)