Chutney paprykowo-pomidorowy
Przetwory już dawno ruszyły z kopyta. Przyznaję, ze mój wrodzony leń nie pozwolił wszystkim słoikowym wnętrznością zrobić zdjęcia. Ale z chutney'em się udało. Choć pewnie tylko dlatego, że Iza prosiła o przepis i musiałam go jakoś w głowie uporządkować. Tak, to na pewno skłoniło mnie do zrobienia zdjęć (znaczy zmusiłam do tego K.) i opublikowania przepisu. Tym razem część cukru zastąpiłam słodkim jabłkiem, ale sposób na sos jest mniej więcej ten sam.
Chutney paprykowo-pomidorowy
Składniki:
1 kg czerwonej papryki
1 kg pomidorów
250 g cukru (może być brązowy - ilość zależy od tego czy sos mam być słodszy czy bardziej wytrawny)
1 jabłko
2-4 papryczki chilli (tu z kolei zależy od ostrości)
0,5 kg cebuli
4-5 ząbków czosnku
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
4-5 ziaren ziela angielskiego
2-3 liście laurowe
1 łyżka oleju
Przygotowanie:
Sparz pomidory i obierz ze skórki, pokrój drobno lub
zetrzyj na dużych oczkach tarki. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i
pokrój w drobna kostkę. Cebulę pokrój (jak lubisz, kostka, plastry,
piórka - wszystko dozwolone). W garnku rozgrzej olej i wrzuć cebulę i
paprykę. Umyj chilli, jeśli boisz się mocy usuń pestki i drobno
posiekaj. Po 3-5 minutach dodaj posiekany lub przeciśnięty przez praskę
czosnek oraz chilli. Dodaj pomidory. Dosyp cukier oraz przyprawy. Jabłko obierz ze skórki, pozbaw gniazd nasiennych, pokrój w małe kawałki i dodaj do sosu. Smaż
pilnując, by sos nie przywarł, do uzyskania pożądanej konsystencji -
30-40 minut powinny w zupełności starczyć. Przełóż do słoiczków, dobrze
zakręć. Żeby nie było obaw przy przechowywaniu, sparz słoiki - 5 minut
starczy. Ot wsio :)
Taki chutney nie jest zły!
OdpowiedzUsuńPyszny!
OdpowiedzUsuńMoże jeszcze kilka słoiczków przybędzie w mojej spiżarni?;)
Tylko pozbędę się skóry z papryki:)
Nie lubię jej.
My chyba planujemy jeszcze jakiś bardziej owocowy. Zobaczy się.
Usuń