Placek dyniowo-jabłkowy


Mój przepis, więc nie mogłam podarować sobie pieczenia. Co więcej - piekłam dwa razy, za drugim podejściem z bardzo czynnym udziałem K. Minus, że uwieczniona została tylko ta bardziej rustykalna wersja. Ale co tam. Oto i listopadowa odsłona Weekendowej Cukierni. Prosto i pysznie, czyli wszystko to, co najlepsze.


Placek z jabłkami i dynią 
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
½ szklanki mąki krupczatki
ok. 150 g masła
1/4 szklanki cukru
1 jajo
szczypta soli
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1-2 łyżki śmietany (opcjonalnie)
0,7- 1 kilogram jabłek
0,7-1 kg dyni
½ łyżeczki cynamony
świeżo starta gałka muszkatołowa – do smaku
¼ szklanki cukru (najlepiej do smaku – w zależności od słodyczy jabłek i własnych upodobań)
garść rodzynek

Przygotowanie:
Mąką przesiej na stolnicę. Dodaj zimne masło i posiekaj je bardzo drobno jednocześnie mieszając z mąką. Następnie wbij jajko, wsyp cukier, sól i proszek do pieczenia. Zagnieć szybko ciasto uważając, żeby za bardzo się nie ogrzało, gdyby było za suche możesz dodać śmietany. Ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię spożywcza i na min ½ godziny do lodówki, lub zamrażalnika jeśli czas będzie krótszy.  


W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 – 200°C. Dynie i jabłka obierz ze skórki, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w niewielką kostkę. Dynię wrzuć do rozgrzanego rondla, podlej łyżką wody i praż przez ok. 10-15 minut, aż dynia będzie al dente, czyli  półtwarda. Dodaj jabłka, cukier oraz cynamon i gałkę. Owoce duś jeszcze przez około 8-10 minut, tak aby jabłka zmiękły, ale nie zaczęły się rozpadać.  Do masy dodaj sparzone rodzynki, możesz też dodać orzechy, kilka kropel rumu lub innego trunku (np. cydru).

Ciasto wyjmij z lodówki. Odkrój 2/3, a resztę odłóż do lodówki (to będzie góra placka).  Ciasto rozwałkuj dostosowując do formy na tarte (lub torownicy) – pamiętaj, że ciasto powinno lekko wystawać powyżej brzegu formy. Tak przygotowany spód nakłuj kilka razy widelcem lub wyłóż papierem i wysyp na niego fasolę lub ryż i wstaw do piekarnika na ok. 15 minut (powinien pojawić się lekki rumienić). Na zapieczony lekko spód wyłóż dyniowo-jabłkową masę. Resztę ciasta zetrzyj na grubych oczkach tarki wprost na owocową masę lub rozwałkuj i ułóż na wierzchu ciasta (pamiętaj tylko, że w tym wypadku musisz lekko nakroić wierzch placka, by masa mogła oddychać), możesz też wykrawać paski lub ozdobne wzory, które ułożysz na masie. Tak przygotowane ciasto włóż do piekarnika i piecz jeszcze przez około 40 min.

Komentarze

  1. Lubię jak jest rustykalnie,
    ale jabłek w cieście nie lubię.
    Wiem, wiem...wszyscy się dziwią;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja się nie dziwię. Rzecz gustu. Mam podobnie z brokułami... ich nie lubię, a kalafior i owszem i też się wszyscy dziwią.

      Usuń
    2. OJ brokuł to dopiero czubek góry lodowej ;)

      Usuń
  2. o jaki pyszny placek ja tu widzę :) serdeczności Marto:) wreszcie znam Twoje imię hehe

    OdpowiedzUsuń
  3. A no znasz... i to nie tylko. A co jak wykorzystasz tę wiedzę ;)

    ps. Dzięki za komentarz. Przypomniałaś mi, ze powinnam dodać linkę w WC :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam wygląda tak "amerykańsko" i brzmi pysznie:) ja tam uwielbiam jabłka w cieście:) gorzej z pieczonymi

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty