Serowe placki
Lubię niedzielne śniadania. Jest czas żeby zrobić coś bardziej wymyślnego niż musli złapane na szybko, czy zwykła kanapka. Ale przede wszystkim jest czas, by usiąść razem i zjeść wspólnie. A na dzisiejsze niedzielne śniadanie podaliśmy placki serowe z domowym chorizo, z tegorocznym chutneyem i serem pleśniowym.
Serowe placki z trzech mąk
Składniki:
200 g białego sera
100 g maki pszennej
50 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
50 g mąki owsianej
1 jajo
1 szkl. mleka
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
spora szczypta świeżo mielonego pieprzu
olej do smażenia
Przygotowanie:
Ser najlepiej zmiksuj - powinien być gładki. Dodaj do niego mleko, jajko oraz wszystkie mąki, proszek do pieczenia oraz sól i pieprz. Wymieszaj dobrze, tak by nie było grudek. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i smaż placki na złoto. Podaj z ulubionymi dodatkami.
Mmm, moje ulubione :)
OdpowiedzUsuńNieźle, że już ulubione, bo ja dziś improwizowałam :) Miło! Pozdrawiam.
Usuńa można je tak zjeść z konfiturą?
OdpowiedzUsuńA owszem, można.
Usuńno własnie bo mam ser do zużycia:)
Usuń