A tymczasem w pracy ...

Gdzieś już wcześniej wspominałam, że pracowe jedzenie zmieniliśmy z kanapek na różne rodzaje warzywnych rozkoszy. Oto kolejna z nich, bo Kamil znowu uraczył mnie fotkami swojego śniadaniowego pudełka, ostatni powszechnie nazywanego z angielska lunch boxem. 


Sałatka z zielonego groszku i rzymskiej sałaty

Składniki:
1 i 1/2 sałaty rzymskiej
200 g mrożonego zielonego groszku
2 grube plastry pieczonej szynki (można zastąpić jakimś innym białkiem)
1 nieduża cebula
1/2 czerwonej papryki
garść oliwek
2 łyżki sosu/pasty z serka wiejskiego (idealny będzie również majonez)
1 łyżka sosu cytrynowego
kilka kropel sosu piri piri (do smaku)

Przygotowanie:
Groszek zalej wrzątkiem i odstaw na kilka minut, żeby się rozmroził - w miarę potrzeby postaw na chwilę na gaz. Sałatę i paprykę umyj i pokrój w paski. Cebulę obierz i pokrój w cienkie plasterki. Szynkę pokrój w niewielką kostkę. Dodaj oliwki - pokrojone lub w całości - jak lubisz. Następnie wymieszaj składniki sosu i dodaj wszystkie warzywa, łącznie z odsączonym i przelanym zimną wodą groszkiem. Wymieszaj wszystko dokładnie i w miarę potrzeby dopraw solą i pieprzem.


Komentarze

Popularne posty