Faszerowana cukinia
U nas na tapecie nadal temat cukinii. Placki, cukinia w cieście, czy po prostu smażona już nam się trochę znudziły. Szukamy więc ciągle nowych pomysłów. Była już zupa, była tarta, czas teraz na cukinie faszerowaną.
Faszerowana cukinia
Składniki:
2 duże cukinie (po około 500 gram)
2 średnie cebule (około 100 gram)
3 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
1 łyżeczka oliwy
200 g ajwaru (najlepiej tradycyjnego z opalanej nad ogniem papryki)
100 g koncentratu pomidorowego
kurkuma, sól, pieprz do smaku
300 g zielonej soczewicy
liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego
kilka plasterków haloumi lub mozzarelli
Przygotowanie:
Cukinie umyj, przekrój na pół i wydrąż gniazda nasienne. Warzywa skrop oliwą, posól i popieprz.
Włącz piekarnik i zacznij go grzać do 200 stopni. W garnku zagotuj wodę. Soczewicę wypłucz i ugotuj we wrzątku doprawionym liściem laurowym i zielem angielskim na pół twardo.
W tym czasie obierz cebulę, pokrój ją w drobną kostkę i zeszklij na rozgrzanym oleju. Czosnek obierz, posiekaj drobno i dodaj do zesmażonej cebuli. Następnie dodaj ajwar i koncentrat. Do sosu wrzuć soczewicę i duś ją do miękkości (w razie konieczności podlej soczewicę wodą). Dopraw farsz solą i świeżo mielonym pieprzem i dla zdrowotności dodaj odrobinę kurkumy.
Kiedy farsz jest miękki, ale nie rozpada się, nałóż go do wydrążonych cukiń. Warzywa ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zakryj je folią aluminiową. Tak przygotowane cukinie piecz przez około 20 minut, a następnie zdejmij z blachy folię, ułóż na cukiniach ser i zapiekaj już bez przykrycia przez około 10 minut.
PS Dodawałam nasz domowy ajwar, pikantny i lekko smakujący wędzonką, co świetnie podkręciło smak. Jeśli nie macie takiego cuda, możecie dosypać trochę wędzonej papryki i dodać chilli.
Komentarze
Prześlij komentarz