Tradycyjne racuchy

Jest kilka potraw, które nie tylko kojarzą mi się z dzieciństwem, ale przywodzą mi na myśl babcię. Kluski ziemniaczane, faki, najbardziej wypasione kanapki pod słońcem i racuchy właśnie. I to takie tradycyjne po staremu, na białej mące, z kawałkami jabłek, odrobiną rodzynek, kiedyś koniecznie smażone na smalcu i lekko oprószone cukrem pudrem. Te kilkadziesiąt lat temu prawie najlepsze słodycze świata.

Racuchy
Składniki:
1 jaj
2 szkl. mąki pszennej
1 szkl. mleka
1 duże jabłko
2 łyżki cukru
10 g drożdży świeżych lub 3 g drożdży instant
ew. 25 g rodzynek
tłuszcz do smażenia (olej lub smalec)
cukier puder


Przygotowanie: 
Z dwóch łyżek mąki, szczypty cukru, drożdży i odrobiny wody przygotować rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce, żeby wyrósł. Po około 15 minutach (kiedy rozczyn drożdżowy zacznie "żyć") dodać do niego pozostałą mąkę, mleko, cukier i wyrobić gładkie, jednolite ciasto (powinno mieć konsystencję gęstej śmietany). Jabłko obrać, "wypestkować", i pokroić w ósemki, a następnie na grube plastry. Rodzynki sparzyć. Jabłko i rodzynki dorzucić do ciasta i wmieszać równomiernie. 


Ciasto odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Kiedy ciasto wyraźnie podrośnie na patelni rozgrzać tłuszcz. Na gorącą patelnię nakładać po łyżce ciasta, formując placki i smażyć z obu stron na złoty kolor. Racuchy odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać ciepłe, posypane cukrem pudrem.

Komentarze

  1. U mnie to bułki dupki z żółtym serem, babka ziemniaczana i kartoflanka, w której można było postawić łyżkę. :) Racuchy z dzieciństwem mi się nie kojarzą, ale to penie dlatego, że jako dziecko nie lubiłam słodyczy. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie lubienie słodyczy... marzenie! A jeśli chodzi o kartoflankę, to też z babcią kojarzę, ale taka z kluskami i podsmażonym boczkiem, zwaną u nas zagrajem :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty