Ailloli z czosnkiem niedźwiedzim
Wiosna przyszła nagle i bardzo szybko przerodziła się w lato. Niezwykle szybko więc pojawił się czosnek niedźwiedzi. Z pierwszych wiosennych listków powstało pesto - wiadomo. Trochę mniej oczywiste to ailloli, majonez z dodatkiem czosnku, jednak zamiast tradycyjnych ząbków, do sosu trafiły młode liście czosnku niedźwiedziego, barwiąc go na wdzięczną zieleń...
Ailloli z czosnkiem niedźwiedzim
Składniki:
1 jajo
1-2 łyżeczki musztardy
1 szklanka oleju
szczypta soli
szczypta cukru
sok z cytryny do smaku
garść liści czosnku niedźwiedziego
Przygotowanie:
Ailloli z czosnkiem niedźwiedzim
Składniki:
1 jajo
1-2 łyżeczki musztardy
1 szklanka oleju
szczypta soli
szczypta cukru
sok z cytryny do smaku
garść liści czosnku niedźwiedziego
Przygotowanie:
Do
wysokiej miski wybij jajko. Dodaj musztardę i sok z
cytryny. Zalej wszystko szklanką oleju i wymieszaj ręcznym blenderem.
Tak powstały majonez dopraw solą i cukrem. Na koniec opłucz liście czosnku niedźwiedziego, pokrój je na drobniejsze kawałki i dodaj do gotowego sosu. Wszystko zblenduj na jednolitą masę. Czosnek niedźwiedzi nadaje majonezowi piękny kolor i delikatny posmak czosnku i zieleniny.
Komentarze
Prześlij komentarz