Chlebowa tarta z wiosennym zielskiem

Kolejny przepis inspirowany wiosną. Majowa zielenina nadaje się nie tylko na sałatki, ale idealnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju placki, jako nadzienia do pierogów, czy naleśników itp. Tym razem coś w rodzaju francuskiego quiche, tyle że z czosnkiem i pokrzywą, a na dodatek zamiast kruchego ciasta, chlebowa, a śmietanę zastępuje jogurt bez laktozy.



Chlebowa tarta z czosnkiem niedźwiedzim i pokrzywą

Składniki:

Ciasto:
Zaczyn:
50 g mąki pszennej
31 g wody
szczypta drożdży instant

Ciasto właściwe:
cały zaczyn
210 g mąki
145 g wody
2 g drożdży instant
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki oliwy  

Farsz:
350 g jogurtu naturalnego Mlekowita bez laktozy 
4 jaja
dwie cebule
duża garść czubków młodej, majowej pokrzywy
spory pęczek liści czosnku niedźwiedziego
2-3 łyżki oleju
sól, pieprz
suszone tymianek, oregano, bazylia
4 plastry sera żółtego Gouda Mlekowita bez laktozy
świeża bazylia i oregano

Przygotowanie:
Ciasto przygotowujemy dokładnie jak na pizzę (oczywiście ciasto chlebowe można zastąpić kruchym, które robi się szybciej, ale jest zdecydowanie bardziej tłuste), czyli dzień wcześniej robimy zaczyn drożdżowy. Mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 12 godzin. Dzień później do zaczynu dodajemy mąkę, wodę, drożdże oraz sól i porządnie wyrabiamy. Ciasto musi być elastyczne i błyszczące. Na końcu wrabiamy oliwę. Następnie odstawiamy ciasto na minimum 2 godziny.

Kiedy ciasto podwoi objętość, zarabiamy je lekko na stolnicy oproszonej mąką, formujemy kule i wałkujemy na placek, pasujący do tortownicy o średnicy 22-23 cm. Blachę wykładamy ciastem, przykrywamy bawełnianą ściereczka i odstawiamy na około 20 minut. W tym czasie zaczynamy nagrzewać piekarnik do 220-230 stopni.




Kiedy ciasto na blasze wyrasta, zajmujemy się farszem. Cebule obieramy, kroimy i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu, aż do lekkiego zrumienienia. Pokrzywę i czosnek płuczemy, kroimy na spore kawałki i podduszamy na patelni z cebulą (ok. 2-3 minut). Pozostawiamy do wystudzenia. W misce mieszamy jaja z jogurtem, do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy lekko ostudzoną (może być ciepła, ale nie gorąca) zieleninę. Doprawiamy solę, świeżo mielonym pieprzem oraz suszonymi ziołami.

Po 20 minutach wracamy do ciasta w tortownicy. Smarujemy je lekko tłuszczem i wkładamy na 5-7 minut do gorącego piekarnika, żeby spód się podpiekł. Następnie wylewamy masę i pieczemy przez 25 minut, do całkowitego stężenia masy jogurtowo-jajecznej. Następne układamy na wierzchu ser żółty i dopiekamy przez 2-3 minuty, aż ser się rozpuści.


Tartę wyjmujemy z piekarnika i dajemy jej kilka minut na stężenie. W tym czasie myjemy i drobno siekamy świeżą bazylię i oregano. Stężałą tartę, posypujemy ziołami i możemy się delektować tym, co wiosną najlepsze - świeżą zieleniną.

Komentarze

Popularne posty